Брат и сестра от Армения създават предприятие за събиране, отглеждане и

...
Брат и сестра от Армения създават предприятие за събиране, отглеждане и
Коментари Харесай

Арменци планират органично земеделско производство в с. Ковачевци

Брат и сестра от Армения основават дружество за събиране, развъждане и преправка на органични и диворастящи билки, плодове и гъби в с. Ковачевци, област Перник. Очаква се то да проработи през месец май тази година, а проектите на Анна и Артур Газарян са след пет години да закупят земя и да построят фабрика. Това излиза наяве от капиталово предложение входирано в РИОСВ-София, забелязано от Economic.bg.
Какво ще създават?
Компанията, която седи зад новото произвеждане, е „ Асвараф Органик България “ ООД, записана в София през септември 2023 година Тя ще се занимава с експорт и внос от и за България на органични, диворастящи и висококачествени артикули (билки и гъби). Вносът от чужбина ще бъде главно от Южен Кавказ, само че и от „ разнообразни страни по света “.  

Дейността ще бъде проведена в един от „ обществено слабите райони на България с високо равнище на безработица “ – се споделя в капиталовото предложение. Това е село Ковачевци, община Ковачевци, област Перник.

Компанията е сключила контракт за наем на индустриално помещение за период от пет години (срокът изтича на 30 април 2029 г.). Като от месец май  до месец декември 2024 година компанията „ Асвараф Органик България “ възнамерява да сътвори минимум 12 непрекъснати работни места и до 60 сезонни. Компанията възнамерява да закупи 40% от суровините за реализиране на активността си от локални фермери, останалите 60 от задгранични.

Като част от осъществяването на капиталовия план, „ Асвараф Органик България “ възнамерява да кандидатства по стратегиите на Европейския съюз за стабилно развиване, настоящи на територията на България (без да се прецизира по кои точно).

Компанията има намерение да получи и документ за инвестиция клас „ Б “ от Българската организация за вложения.
Бъдеща фабрика
Избрахме да правим нашата инвестиция в България поради нейното местонахождение, удобна данъчна среда и добра инфраструктура, осигуряваща достъп до целия пазар на Европейски Съюз “, споделят вложителите.

Според тях България има голям капацитет да притегля от ден на ден стратегически вложители.

Специалисти от „ Асвараф Органик България “ ООД ще основат нова българска марка с български претекстове. Ще бъдат основани нови букети и смеси, които да дават отговор на европейските усети и изкисвания “, споделят още вложителите в своето предложение.

Веднъж опаковани продуктите, които се създават в България, ще бъдат публикувани до търговци на едро и дребно в цяла Европа, както и до хранителни магазини, заведения за продажба и консумация на чай.

След приключване на наемния договр, който компанията има със складовото помещение в с.Ковачевци, проектите на Анна и Артур Газарян са да построят фабрика, която да бъде сертифицирана за био произвеждане на билки.

Към сегашния миг индустриалното помещение в с. Ковачевци е с повърхност 734 кв. м и разполага с дворно място от 2390 кв. м.
Обучения
„ Асвараф Органик България “ ООД планува да провежда не по-малко от 60 образования и просветителни курсове за събирачи на диворастящи гъби.

Предвиждаме и актуализиране на знанията на не по-малко от 12 подготвени чиновници в звеното за преправка на суровините във връзка с предварителната обработка и техники за обработка “, се споделя в капиталовото предложение.
Основна задача
Основната задача на компания е да даде познания и умения на съответните лица в определения регион за стабилно събиране на 18 продукта от биоразнообразието, както и съблюдаване на разпоредбите за сигурност в регионите за събиране на суровината.

На този стадий компанията не възнамерява градеж на ново индустриално пространство, а единствено ремонт на към този момент наетото помещение.

Сумата, която е планувана за пускане на производството, не се загатва.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР